2010. november 25., csütörtök

Atlantis együttes-Should have known better EP 1965


A 60-as évek közepén igazi pezsgő zenei élet folyt Budapesten (hasonlóan pezsgő zenei életre a 80-as évek eleji punk/újhullámos "robbanásig" kellett várni).
Ebben az időszakban a rock and roll mellett már megjelent a beat , sorra alakultak az angolszász beatzenekarokat koppintó diákzenekarok, akik a jól-rosszul zavart luxemburgi rádió könnyűzenei adásait hallgatták, adtak néhány koncertet, hogy azután nyomtalanul eltűnjenek a színről, átadva a színpadot másoknak.

Ha valaki egy kicsit is érdeklődik a hazai rockzene története iránt, akkor az biztosan tudja, hogy a magyar rocktörténeti könyvek 99%-át Sebők János írta. Sebők előszeretettel tömjénezi az Illés-Omega-Metro együtteseket egyfajta "szentháromságként". Közben azonban megfeledkezik arról a tényről, hogy a magyar beat nem csak e három zenekart jelentette.
Kevesen emlékeznek már (ám a 60-as évek derekán annál inkább ismert) a Neményi-Sankó-féle Atlantis-ra. Azt pedig mégkevesebben tudják, hogy Magyarországra az Atlantis hozta be az ún. "liverpooli zenét", vagy, hogy a zenekar első felállásban szintén zenélő Radics Bélát idézzem: "a brit szellemet".

A zenekar még 1961-ben alakult Sankó néven, mivel az 50-es évek végén, 60-as évek kezdetén divat volt a zenekarokat a zenekarvezetőről elnevezni. 1963-ban felvették az Atlantis nevet. Az első országosan ismert felállás:
  • Neményi Béla-ének
  • Sankó László-basszusgitár
  • Radics Béla-gitár
  • Rozsnyói György-orgona
  • Pintér István-dob

Az Atlantis a bemutatkozó koncertjét az Egyetemi Színpadon adta 1964. 11.15.-én. Az akkori korszellemet talán Sankó László szavai adják vissza a legjobban:

Sankó: "Hatalmas angol nyelvű plakátokkal szórtuk meg a várost, úgy nézett ki, mintha Angliában lettünk volna. Rányomtuk az egész műsort, olyanokat mint a Beatles, Dave Clark Five, Searchers. Akkora felhajtás volt, hogy a feketepiacon egy akkor menő divatcikket, orkánkabátot adtak egyetlen belépőért..."

A zenekar karrierje ezután gyorsan ívelt felfelé, 1965-ben megjelenhetett a szóbanforgó Should have know better c. 4 számos EP, amit az egyik első magyar vonatkozású beat hanganyagnak szokás tekinteni.
Az EP számai között nincs egyetlen magyar nyelvű szám sem, viszont tartalmaz egy remek és (akkoriban) friss Beatles koppintást (Should have known better), egy Johnny Kidd and the Pirates slágert (Shakin' all over), egy instrumentális Rimszkij Korszakov számot (Hindu dal) és egy saját, bár szintén instrumentális dalt, az Atlantis Rock-ot.

Most pedig elemezzük egy kicsit a dalokat külön-külön!


1. Should have know better: Az eredeti szám a Beatles 1964-es Hard Days Night LP-én található, és figyelemreméltó, hogy az Atlantis már 1965-ben lemezre rögzítette, így itt nyoma sincs a gyakran felemlegetett "hozzánk minden 5-6 év késéssel jut el Nyugatról" közhelynek.
A dal inkább bájos, mint kemény, mindenesetre érdekesen játszák a Beatles számot. A félig halandzsa szöveg ellenére végül is elég jól lekoppintották az eredetit!

2. Hindu dal: Az EP 2. száma egy Rimszkij Korszakov átirat, amit tulajdonképpen csak áthangszereltek gitárra, dobra és orgonára. Nincs ebben semmi különös. Abban a korban divat volt az effajta komolyzene áthangszerelése, hiszen még a Shadows is játszott Mozartot gitáron.

3.Shakin' all over: Ez a Johnny Kidd and the Pirates szám tulajdonképpen 1960-ban jelent meg, és a 60-as évek derekán igen nagy sláger volt húzós, rhythm and blues-os dallamával. Az Atlantis remek módón lekoppintotta az eredeti dalt, sőt, Sankó László "karcos" éneke csak még dögösebbé teszi a számot.

4. Atlantis Rock: Ismét egy instrumentális dal, ezúttal egy saját szám, ugyanakkor ez az EP utolsó száma. Kedves kis twistes táncdalként indul, majd a gitár fokozatosan vezető szerepre tör benne, még végül az orgonával és a basszusgitár játékával kiegészítve abszolút uralni fogja a dalt.
Ebben a dalban mutatkozik meg a még fiatal Radics Béla gitáros tehetsége! Remek szám.
Figyelmet érdemlő a dal címében lévő "Rock" szó is. Ha belegondolunk, hogy ekkortájt még csak 1965-öt írunk, a beatkorszak kellős közepén, a dal címe valóban unikális. A 60-as évek közepén még Nyugaton sem volt elterjedt a Rock szó használata, Magyarországon meg aztán főleg nem.


És mi történt aztán?

Az 1965-ös sikerek után előjöttek a zenekaron belüli ellentétek, konkrétan Radics és Neményi nem jöttek ki jól egymással. Radics egy rövid időre elhagyta a zenekart hogy megalapítsa az Atlantis No. 2.-t, ám a városi legenda szerint ezt a formációt Neményiék lehetetlenítették el. Radics ismét az Atlantis tagja lett, bár 1966-ban ismét távozott, ezúttal örökre.
Sankó Lászlót pedig katonának hívták be 1966-ban.
A zenekarvezetővé lett Neményi a könnyedebb hangzás felé fordítja az Atlantis-t, az 1968-as Atlantis már egyáltalán nem emlékeztetett egy tökös beatzenekarra. Idióta, bagatel dalok (pl: Foxi Maxi matróz lett) következtek, majd fellépés az 1969-es pol-beat fesztiválon (Ki ölte meg Kennedy-t), de a zenekar 1969-ben már nem sok vizet zavart a magyar könnyűzenében. 1969-re már a "szentháromság" volt a sztár, ami a korabeli Atlantis zenéjét meghallgatva tulajdonképpen már nem is olyan nagy baj.
1970-re nyomtalanul eltűntek.

Mindazonáltal a cikkben elemzett EP egy igen jó hazai kordokumentum, igazán jó beatlemez.
Ajánljuk a lemezt mindenkinek!


A számlista mégegyszer:
  1. Should have known better
  2. Hindu dal
  3. Shakin' all over
  4. Atlantis Rock




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése